Plantenkleuringen

Iedereen kent wel henna, een groene plant die oranje kleurt.
Henna wordt ook wel gebruikt voor lichaamsbeschilderingen.
Maar er zijn nog andere planten en wortels die kleur afgeven en daarmee kan je ook haren kleuren.

Hoe werkt het?

Geelwortel, haarkleuring, groene kapper

Het principe van een plantaardige kleuring is dat verschillende planten tot een poeder worden gemalen, voor elke kleur verschillende mengingen.
Voor het opbrengen meet je een bepaalde hoeveelheid poeder af; dat leng je aan met heet water en een scheutje azijn (goed voor de aanhechting). Je hebt dan een papje zo dik als yoghurt, en dat breng je zo heet mogelijk op met een kwast, je laat het een bepaalde tijd intrekken en je spoelt het weer uit.

Een plantenkleuring is echt goed voor iedereen, zeker voor zwangere vrouwen en voor mensen die een chemokuur of bestraling ondergingen of ondergaan, en ook voor mensen die een allergie ontwikkeld hebben voor het chemisch kleuren wat vaak voorkomt.


Kleurnuances

Er kunnen allerlei nuances behaald worden van licht tot donker. Nu is het wel zo dat de ondergrondkleur de uiteindelijke kleur bepaalt. Dus een lichte ondergrond of een donkere ondergrond komt met dezelfde kleurbehandeling ook lichter en donkerder in de nieuwe kleur uit. Deze kleurnuances geven het mooie effect aan het haar, dat er na de kleuring natuurlijker en gezonder uitziet.

Grijs haar is een hoofdstukje apart, het is ietwat bewerkelijker. Een voordeel is dat grijs haar wel in allerlei tinten blond gekleurd kan worden. Grijs haar kan ook naar heel donker gekleurd worden maar heeft dan zeker 2 kleuringen achter elkaar nodig.


Voordelen van plantaardig kleuren

Lavendel, groene kapper, haar kleuren

Het mooie van een plantenkleuring is dat het tegelijkertijd een haarkuur is: het haar krijgt een kleur en ook een boost.
De kleuring legt een laagje om elke haar heen waardoor elke haar ook iets dikker wordt, het resultaat hiervan is een vollere bos; de kuur geeft glans, stevigheid en volume. Na vaker kleuren wordt de kleur ook intensiever en dieper. Plantaardige kleuren kunnen niet lichter maken, wel donkerder.

Als je toch al een tijdje van plan bent om je haar te kleuren vind ik het voordeel van plantaardig kleuren enorm. Je hebt je eigen (natuurlijke) haar met een mooie natuurlijke kleur en uiteindelijk een veel mooiere bos haar dan wanneer je helemaal niet zou kleuren.
Zelfs als je tevreden bent met je eigen kleur bestaat er een neutrale plantenkleuring die je haar wel de kuur geeft voor meer glans, volume en stevigheid.
Het chemisch kleuren van haren maakt de kwaliteit van het haar altijd slechter en het is ook ongezond.

Ook heel belangrijk: plantaardig kleuren is milieuvriendelijk!!!


Kleurpoeders

De kleurpoeders waarmee ik werk zijn van 100% biologisch geteelde planten en zijn voornamelijk van de Duitse merken:

Logona

Oliebe


Duitsland ligt al jaren voorop met biologische teelt en natuurlijke haarprodukten. Denk maar aan bekende merken als Weleda en Dr. Hauschka, met hun zeer gerenommeerde natuurproducten voor de huid.
Rozemarijn, groene kapper, haarkleuring
De basis van de kleurpoeders is henna.
Bij lichte kleuren de neutrale henna, deze wordt in het voorjaar geoogst en geeft geen kleur af.
Bij de rode en donkere kleuren is het de herfstoogst van de hennaplant die roder, warmer en donkerder maakt.

Er worden meer planten gebruikt zoals geelwortel, rozemarijn, zwarte thee, walnootschillen, indigo, rood sandelhout. Verschillende kleuren worden met elkaar vermengd, al naar gelang van de gewenste kleuren zelfs de uiteindelijke kleuren kan je ook weer mengen.

Het resultaat van de uiteindelijke kleur is afhankelijk van de inwerkingstijd en de eigen haarkleur.